Babka jajowata

Łac: Plantago Ovata

Zainteresowanie tą rośliną w głównej mierze wynika z jej egzotycznego pochodzenia. Co ciekawe babka jajowata swoim składem chemicznym przypomina rosnącą w Polsce babkę piaskową (Plantago indica)…

babka-jajowata

Babka jajowata to roślina porastająca głównie północną Afrykę, południowo-zachodnią Azję oraz południowo-wschodnią Hiszpanię. Bylina ta osiąga wysokość od 20-40cm, a jej białe kwiaty zebrane są w walcowate kłosy.

Działanie:

Surowiec leczniczy stanowią nasiona oraz łupina nasienna babki jajowatej. Po podaniu doustnym zawarte w nich śluzy przechodzą niestrawione do jelita grubego, gdzie pęcznieją i powiększają objętość mas kałowych. Dochodzi do pobudzenia perystaltyki,a w efekcie do wywołania łagodnego działania przeczyszczającego.

Zastosowanie:

Roślina stosowana jest w zaparciach (głównie nawykowych) jako łagodny, mechaniczny środek przeczyszczający.
Dostępna w formie:

  • kapsułek
  • herbatki

UWAGA!

Niewskazane jest zbyt długie zażywanie babki jajowatej (tak jak w przypadku każdego środka przeczyczającego).

Należy unikać łączenia nasion babki jajowatej z innymi kontaktowymi środkami przeczyszczającymi jak np. liść senesu.

Surowiec najlepiej stosować samodzielnie oraz jako środek pierwszego wyboru.

Share Button